wtorek, 18 marca 2014

Słynna Katedra Notre-Dame

To jedna z najsłynniejszych katedr na świecie a już z pewnością najsłynniejsza w Paryżu. Do jej popularności przyczynił się w dużej mierze francuski pisarz Victora Hugo, który w słynnej dziś powieści swojego głównego bohatera umieścił właśnie w tej katedrze. Przecież wszyscy słyszeliśmy o historii Dzwonnika z Notre-Dame. Jednak katedra również słynie z innych ciekawych rzeczy... 
    


Ta gotycka katedra była budowana przez 182 lat!

W skarbcu katedralnym znajduje się relikwiarz drzewa Krzyża Świętego, który był obecny przy koronacji królów Polski od czasów Władysława Jagiełły.


"Świątynia Rozumu" - tak nazywana była katedra w okresie Rewolucji.


W czasie Rewolucji Francuskiej Katedra utraciła zadaszenie wież.


Pierwszym twórcą Organów Wielkich Katedry był François Thierry (1733) a ostatnimi Boisseau-Cattiaux-Emeriau-Giroud-Société Synaptel (1992).



Katedra Notre-Dame Dwie wieże katedry nie są identyczne, taki przywilej przysługiwał w średniowieczu tylko arcybiskupstwom a Paryż wówczas nim nie był.



Wszystkie niezbędne informacje dla zwiedzających Katedrę Notre-Dame znajdziecie tutaj: www.cathedraledeparis.com a my zapraszamy oczywiście na wycieczki do Paryża razem z nami :)

czwartek, 13 marca 2014

Paryskie Jedzenie

O Paryżu napisano już chyba wszystko a i tak można by pisać jeszcze sporo. Nie spotkaliśmy się jedynie z tak kolorowym tematem jak wystawy paryskich sklepów. Pomyśleliście o modzie, ubraniach i kosmetykach? Z pewnością... ale nie o tym będzie tu mowa.



Zwykłe stoiska, targi czy sklepiki zawsze mają swój urok i klimat. W szczególności w krajach które same w sobie posiadają inną niż wszystkie swoją własną kuchnię. Kuchnia francuska to oczywiście wina i sery ale również ryby, ostrygi, pieczywo i czekolada.

Widać to jak na dłoni podczas wędrówek paryskimi uliczkami gdzie co chwila kolorowe stragany przed sklepami aż kusza by skorzystać z ich oferty. Jest kolorowo, pachnąco, egzotycznie i smacznie.

Spójrzcie sami.

Ruchliwa ulica, noc i centrum Paryża zawsze dostępne owoce morza.


Coś iście niebiańskiego dla każdego

na miejscu wypiekane i do kawki podawane

bez sera nie obejdzie się

u nas marzec a tam... truskawki, czereśnie, maliny, jeżyny, porzeczki na straganach

Przygotowane wszystko na miejscu nic tylko wsadzić do piekarnika


Oczywiście ostrygi na miejscu można zjeść popijając lampką wina

To też słynny trunek do kupienia bez akcyzy




Popularne posty